Mannelijkheid_Krijger_Oerman_Mannentraining_Training_Kracht_Competitie

ALLEN DIE WILLEN TE KAAPREN VAREN – MOETEN MANNEN MET BAARDEN ZIJN

Toen ik 13 was kreeg ik een Philips scheerapparaat – het was mijn initiatie in mijn manwording bij gebrek aan rituelen of verjaardagsfeestjes in mijn jeugd, die de transitie moeten inluiden van jongen naar man – maar liever liet ik hem staan, zo’n vlasachtig snorretje, maar ik voelde me al heel wat.

“ALLEN DIE WILLEN TE KAAPREN VAREN, MOETEN MANNEN MET BAARDEN ZIJN,

MARK, SYBRAND, GERTJAN EN ALEXANDER, DIE HEBBEN BAARDEN, DIE HEBBEN BAARDEN

MARK, SYBRAND, GERTJAN EN ALEXANDER, DIE HEBBEN BAARDEN, DIE VAREN MEE”

 

J.H ISINGS – DE NOORMANNEN VOOR DORESTAD

 

Dit liedje zong ik vroeger op de lagere school en voor de klas stond meester Noorman.

Elke dag kwam hij op de motor van Schiermonnikoog naar onze lagere school en met zijn woeste baard moest hij in mijn ogen wel een Walvisvaarder zijn geweest. Achter in de klas hingen de typische tekeningen zoals die in de jaren zeventig op school hingen van de vikingen die met de Friezen samenspanden om Groningse mannen te vermoorden.

 

De baard en haar als symbool van manwording.

 

Toen ik 13 was kreeg ik een Philips scheerapparaat – het was mijn initiatie in mijn manwording bij gebrek aan rituelen of verjaardagsfeestjes in mijn jeugd, die de transitie moeten inluiden van jongen naar man – maar liever liet ik hem staan, zo’n vlasachtig snorretje, maar ik voelde me al heel wat. “desposito barbae” noemden de Romeinen het en voor hun was de eerste scheerbeurt een belangrijk ritueel. De baardloze Romein symboliseerde jeugdigheid. En in de grondbetekenis sterk verwant aan het woord “barbaar” dat vreemd en onverstaanbaar betekende, in de oorsprong van het woord. Het verwees naar een havenstad in het toenmalige Karachi (Pakistan).

 

Terwijl ik afdwaal in de oudheid lees ik het volgende “De Perzen, die ook voor de Romeinen en Grieken barbaren waren, werden juist beschouwd als ‘verwijfd’ – Bizar dat met-baard geassocieerd werd met verwijfd. Homo Etruskus stond ver boven deze ongeschoren diersoort en het ideale manbeeld is baardloos en cultuurrijk – (alsof de Perzen geen cultuur hadden). Met de kennis van nu denk ik “FAKE news”, want als er iets rijk aan cultuur was dan waren het wel de Perzen, maar goed het punt is niet helemaal onterecht.

In “de Zijde route” van Peter Frankopan lees ik verder dat de cultuur en rijkdom van de Perzen juist de hele orde en discipline van de Romeinse strijder-cultuur ondermijnden. Het leger was de kerk en Mars de God van oorlog. Ongehuwde soldaten keken hun ogen uit van de rijkdom en luxe langs de zijderoute, en al gauw laafden de rijken zich in zijde en decadentie – Lamborghini en Rolex avant la lettre en ook “made in china” – toen dat nog stond voor kwaliteit. Het werd de Achilleshiel van deze doelgerichte en gedisciplineerde oorlogsmachine. Teveel luxe haalt de baard uit de man. Net als de voetballertjes van nu denk ik, die steeds meer waarde hechten aan hun tatoo’s en schoenveters, dan aan de strakke discipline van de trainer – even kijken of mijn haar wel goed zit – goed gestylde Italiaanse koppies, met baard – omdat het in de mode is – maar zonder discipline en ook als ik niet win, krijg ik mijn salaris en royalties toch wel. Hoe zouden zij zich staande houden in een echte Arena met joelende Romeinen? To “like or not to like” that’s the question… ik doe mijn duim vast omlaag en kijk tegenwoordig veel liever naar Rugby en Walvisvaarders uit Nieuw Zeeland die de HAKA joelen.

Later kantelde de betekenis van het woord “barbaars” en werd het van “vreemd” steeds meer de huidige betekenis van “onbeschaafd, ruw, wild en woest”. Haargroei als teken van op stoom gekomen testosteron. Op school na de gymles inspecteren en pesten we elkaar om het schaamhaar – alsof er iets te schamen valt.

 

Pas jaren later lees ik in “De Wildeman” van Robert Bly over het sprookje van ijzeren Hans – waarbij hij de gelijkenis trekt tussen haargroei en seksualiteit – “Het suggereert nauwe verbondenheid met dieren, uitgedrukt door op ze te jagen of ze te temmen – maar verbeeldt tevens alle vormen van dierlijke warmbloedigheid. Reptielen – koudbloedigen – hebben geen haar, en dus vertegenwoordigt haar de hartstochtelijke opbloeiende natuur die zoogdieren zo eigen is: drift, vurig temperament, hartstochtelijke impulsiviteit, spontaniteit, emotionele uitbarstingen, de woestheid van een leeuw … de hoeveelheid toegestaan haar laat zien in hoeverre de instincten zijn beknot en spontaniteit is onderdrukt” – geen schaamhaar dus, maar lusthaar! Vandaar dat onbehaarde gedisciplineerde soldaten veel beter in bedwang gehouden kunnen worden. Net als in de kerk – toen ik opgroeide in de jaren zeventig – werd Jezus afgebeeld zonder baard – omdat volmaakte mensen geen wilde baard zouden kunnen hebben –

Ook de vrouwen worden door het ideaalbeeld beknot en moeten alle vormen van haar verwijderen om te kunnen voldoen aan een geknipt en verknipt beeld van seksualiteit. Een laatste opmerking wil ik er wel over maken: “Ik lust ook geen haren in mijn soep”, maar ik besef dat we met dit soort beelden en stereotypen wel verlangen naar wild en woest, maar liever het oncontroleerbare weglaten.

Laat maar eens je baard staan en kijk hoe de omgeving op je reageert.

Prins Bernard heeft het gedaan, Frans Timmermans ook. Het wachten is op Mark Rutte – samen met Pechtold, Segers en Buma – Poetin doet het direct in zijn broek van angst als 4 van die bebaarde Walvisvaarders vanuit Nova Zembla de Russiche Beer bejagen – met Edith als hun schipper.

 

Mannelijkheid leven

H3 Het bepalen van je eigen positie als man

HOOFDSTUK 3 - BOEKVERTALING "MÄNNLICHKEIT LEBEN" - BJÖRN LEIMBACH

Mannen en vrouwen  gaan steeds meer op elkaar lijken De afgelopen jaren is zichtbaar geworden hoe verschillen tussen mannen en vrouwen zi
Mannelijkheid leven

H2 OVER VERWIJFDE MANNEN EN MANWIJVEN

Hoofdstuk 2 - boekvertaling "Männlichkeit leben" - Björn Leimbach

De man als probleemgeval Sinds het begin van de vrouwenbeweging, zo rond het eind van de jaren 60, hebben maatschappelijke ontwikkelingen een loop