Mark_van_Breemen_Mannen_Coach_Avontuur_voor_mannen

Avontuur voor mannen 

Het is bijna negen jaar geleden dat mijn eerste huwelijk in een crisis belandde. Ik kijk soms nog wel eens terug naar een pasfoto van mezelf uit die tijd. Ik zie een bang en boos jongetje. Geen man.

 

Maar wat is dat dan, man zijn? En hoe leg ik uit aan anderen waarom je daar als man iets mee zou moeten of kunnen doen? 

Ik zit in de kantine op mijn werk en luister naar de verhalen en gesprekken om mij heen. Klagen over het werk, ditjes en datjes, vakantie. Nergens pik ik op dat iemand iets echts persoonlijks vertelt. Grapjes om elkaar af te zeiken dat wel. Het is een soort indirecte manier om te zeggen dat je iemand mag, of misschien toch niet. Ik mis de diepgang, de echtheid. Wie ben jij achter dit masker van onaantastbaarheid en oppervlakkigheid?!

 

Het staat in schril contrast met de vriendschappen die ik beleef – vrienden die geen genoegen nemen als ik zeg dat het 'goed'  gaat, of 'druk', maar die doorvragen wat ik eraan doe. Wat de oorzaak is en me scherp houden omdat ze mij het beste gunnen.

 

Dat is wat ik andere mannen ook gun. Een levendige relatie met zichzelf en met het leven. Een avontuur met je eigen persoonlijke groei in plaats van die carrière of met huisje-boompje-beestje. Niet dat daar iets mis mee is, of toch? De vraag is: is dat wat jou echt vervuld? Is dat jouw gave in dat korte leven van je? 

 

“Iedereen geniet van wat goed voelt. Iedereen wil een zorgeloos, gelukkig en makkelijk leven. Je wilt verliefd worden, fantastische seks en relaties hebben. Je wilt er perfect uitzien, geld verdienen en populair zijn. Dat wil iedereen wel. Een interessante vraag is echter: welke pijn wil je in je leven? Waar ben je bereid voor te vechten? Want dat blijkt veel bepalender voor hoe je leven uitpakt.

 

De meeste mensen willen bijvoorbeeld best dat riante salaris, maar zitten niet te wachten op werkweken van 60 uur; de meeste mensen willen wel fantastische seks en een droomrelatie, maar ze vermijden liever de noodzakelijke moeilijke gesprekken, ongemakkelijke stiltes en of gekwetste gevoelens. En dus leggen ze zich bij de situatie neer. Ze leggen zich er bij neer en vragen zich jarenlang af “ Wat als?”, totdat deze vraag overgaat in: “is dit alles?” 

 

Geluk gaat gepaard met worsteling. Geluk gedijt bij problemen. Echte serieuze levenslange vervulling moet worden verdiend via het uitkiezen van en omgaan met onze worstelingen.

 

Dit lees ik in De edele kunst van Not giving a F*ck en daar draait mijn avontuur om; het aangaan van een strijd met jouzelf.

 

En wat heeft dat met mannelijkheid te maken? Weet jij het?

 

Ik denk het te weten; met het risico dat men me belachelijk maakt, het wegwuift, het oneens is met me of het gewoon niet snapt en er dus maar grapjes over maakt. Mooi voor in de kantine als ik er niet bij ben.

 

Mijn avontuur voor mannen gaat over mannelijkheid en vrouwelijkheid in jou als twee (tegen)polen van gedrag. Elk met zijn (en haar) positieve lichtzijde en negatieve schaduwzijde. Dat heeft – in eerste instantie – niks te maken met jouw biologie. Die is vrij eenduidig: je bent een man als je een piemel hebt (en zelfs daar zou ik iemand mee kunnen beledigen).

 

Wat die polen zijn komt terug in het avontuur, maar weet dat jouw relatie met deze woorden op de proef zal worden gesteld. Je zult jouw 'pijn' ontdekken en de vraag is of je deze bereid bent aan te gaan. Er doorheen te gaan zodat je je vrijer kunt voelen in jouw relatie met jezelf, het leven en hen die je liefhebt of begeert.
 

Mannelijkheid leven

H3 Het bepalen van je eigen positie als man

HOOFDSTUK 3 - BOEKVERTALING "MÄNNLICHKEIT LEBEN" - BJÖRN LEIMBACH

Mannen en vrouwen  gaan steeds meer op elkaar lijken De afgelopen jaren is zichtbaar geworden hoe verschillen tussen mannen en vrouwen zi
Mannelijkheid leven

H2 OVER VERWIJFDE MANNEN EN MANWIJVEN

Hoofdstuk 2 - boekvertaling "Männlichkeit leben" - Björn Leimbach

De man als probleemgeval Sinds het begin van de vrouwenbeweging, zo rond het eind van de jaren 60, hebben maatschappelijke ontwikkelingen een loop