Mannelijkheid_Krijger_Oerman_Mannentraining_Training_Kracht_Competitie

CREO ERGO SUM – IK CREËER DUS IK BEN

Gefeliciteerd met de eerste stap, waarbij jij als man – of als vrouw – jezelf toestemming hebt gegeven alles te voelen wat er in je is.

Ik ben telkens verbaast als ik mensen coach, hoe lastig ze het vinden te benoemen wat ze voelen. Ja, eeeh “Goed”, oké. Alsof de afwezigheid van iets dat is uitgesproken tussen “himmelhochjauchzend” of “Zum tode betrübt” – zoals Goethe mooi deze twee extremen op de gevoelsschaal weergaf – betekent dat het “goed” gaat..

Al heel gauw komt jouw denken weer om de hoek kijken en gaat jouw brein in de analyse: waarom ik voel wat ik voel? 'Het gaat goed' labelt direct of wat we voelen juist is of niet.

Als je stap 1 – ik voel dus ik ben – echt geprobeerd hebt, kun je alles voelen en toestaan zonder dat het direct weggeredeneerd of gelabeld moet worden.

Het 'voelen' is de indicatie van wat ik het huwelijk tussen denken en voelen noem.

 

In jouw brein heeft zich een uniek netwerk ontsponnen van miljarden neuronen, die met elkaar in verbinding staan. Met een unieke verbinding voor gezichten die je vaak ziet. Bijvoorbeeld je moeder, je partner, je hond en die vervelende lerares vroeger op school.

Verbindingen die vaak worden getriggerd zijn sterker dan verbindingen die niet zo vaak worden geactiveerd. Maar per saldo vormt een dergelijke reeks geactiveerde verbindingen een serie programma’s in je hoofd, die door een trigger, direct een scala aan andere verbindingen dan wel associaties activeert. In ons (onder)bewustzijn komen hierbij gedachten en gevoelens vrij, die jij niet gekozen hebt, maar die je eenvoudigweg oppropt.

Al deze programma’s worden geautomatiseerd in jouw brein en kunnen maar liefst 200.000 keer zoveel informatie verwerken als je bewuste brein!

De grote stap naar bewustzijn 2.0 is dat jij je bewust wordt van deze, voor jou unieke, programma’s – dát is de volgende stap.

Als de weervoorspelling voor morgen -14 is, dan triggert het vreugde in het brein van een Fries, die direct gedachtes vormt over een Elfstedentocht, Friesland boppe en Berenburg. Een andere Fries die in Dokkum bij het keerpunt woont, raakt echter in paniek, want hij maakt zich zorgen of zijn auto geen lakschade oploopt en hoe moet het met al dat zwerfvuil de dag erna?!

 

Bij diezelfde Fries is er ook niks mis met een zwarte Piet, maar een ander krijgt mogelijk bij de gedachte aan Zwarte Piet direct een andere associaties door de media ingeprente schuldgevoelens over de slavernij. En bij jou als lezer roept het wellicht weer andere reacties op als ik dit opschrijf.

Tot zover niks aan de hand, het wordt pas een probleem als ik mijn programma ga geloven als waarheid.

Ik denk hierbij vooral aan veel vrouwen en steeds meer mannen, die zich zo bevrijd voelen door bewustzijn 1.0 dat ze daarin blijven hangen en altijd maar hun gevoel geloven. Gepaard met een heleboel gedachten en argumentaties die niets meer zijn dan een stroom neuronen die getriggerd worden door een bepaalde gebeurtenis.

“Ik voel dus ik ben” is net zo onbewust als “ik denk dus ik ben”.

Mijn broek zakt af en toe af van zogenaamde 'spirituele' typjes, die verklaren in de wolken te zijn bij een man of vrouw. Dat ze versmelten in liefde en twee weken later zeggen dat het toch niet zo moest zijn omdat het 'niet goed meer voelde'. Met een hele reeks aan verwijzingen naar vorige levens, de stand van de sterren of projecties over de ander. Verslaafd aan 'ik voel dus ik ben'.

 

Nogmaals: ik feliciteer jou als man dat je toegang hebt tot jouw gevoelens. Daarmee heb jij een hoop maatschappelijke programma’s herschreven, die zeggen dat mannen niet hun gevoel mogen tonen, maar… als jij slechts in jouw gevoel zit en jouw programma’s gelooft – meestal met hele spitsvondige argumentaties van dien – , dan zit jij vooral in jouw vrouwelijke kant. Dat is voor veel vrouwen op de lange duur niet aantrekkelijk. Daar wil ik ook wel over uitweiden, maar niet in deze blog.

Ik zie en hoor mijn weinig mensen (mannen en vrouwen) verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen programma’s, zonder de schuld te leggen bij het weer, de stand van de sterren, hun (ex) partner, schoonmoeder(s), gebrek aan tijd en ga zo maar door.

Misschien is dat wel bewustzijn 2.0, waarbij jij jouw programma’s kunt zien en herkennen. Ben jij je bewust van jouw programma’s en kun je jezelf zien, terwijl je in je mind-fuck zit? Want dat is het namelijk een mind-fuck. Als het een programma is wat heerlijk voelt? ‘Be my guest’, maar wat doe je als het niet zo’n fijne film is?

 

Leg jouw keuzes maar eens op de volgende weegschaal en vraag jezelf de volgende drie vragen:

 

1. Is het goed voor mij?

2. Is het goed voor de ander?

3. Dient het een hoger doel?

 

Als je alle drie met JA kunt beantwoorden, dán neem jij verantwoordelijkheid voor jouw acties in creatie en niet in reactie op jouw programma. Dát is bewustzijn 2.0

 

De vraag:

Voelt het goed? Is niet de voorwaardelijke indicator of je in creatie bent, of domweg jouw programma draait. Stoppen met roken voelt in eerste instantie ook niet goed, omdat je jouw brein uit zijn automatische piloot haalt.

Jouw hele lichaam gaat in verzet tegen deze onderbreking van het neurale netwerk. Geen wonder dus als dat niet goed voelt.

Zo ook in relaties… Juist in de intimiteit van twee personen, die zo dicht op elkaars lip leven, worden de programma’s getest met triggerpunten van plezier, hilariteit, verwondering, pijn en afsluiting. Met “het voelde niet meer goed” als belangrijkste excuus voor zoveel echtscheidingen.

Mannelijkheid leven

H3 Het bepalen van je eigen positie als man

HOOFDSTUK 3 - BOEKVERTALING "MÄNNLICHKEIT LEBEN" - BJÖRN LEIMBACH

Mannen en vrouwen  gaan steeds meer op elkaar lijken De afgelopen jaren is zichtbaar geworden hoe verschillen tussen mannen en vrouwen zi
Mannelijkheid leven

H2 OVER VERWIJFDE MANNEN EN MANWIJVEN

Hoofdstuk 2 - boekvertaling "Männlichkeit leben" - Björn Leimbach

De man als probleemgeval Sinds het begin van de vrouwenbeweging, zo rond het eind van de jaren 60, hebben maatschappelijke ontwikkelingen een loop