Mannelijkheid_Krijger_Oerman_Mannentraining_Training_Kracht_Competitie

PRINCE CHARMING OP HET WITTE PAARD

Een paar weken geleden zie ik een vriendin van mij in München, die ik al een aantal jaren niet gezien heb en die avond heeft zij een “first date” voor een vriendin van haar die ze wil koppelen aan een vriend van haar. Hij, Bernard, is 48 single, net gekleed, een gentleman die zo lijkt weggelopen Pride and prejudice… Zij, Katja, is 31, krols en impulsief en valt op oudere mannen…

Als we in de kroeg aankomen waar zij elkaar gaan ontmoeten, neemt hij geen enkele moeite haar uit de tent te lokken en praat mee met haar mening. Zij kiest verschillende rollen, van het lieve brave meisje, tot en met stoeipoes en ik krijg het beeld voor me van een klein meisje dat eigenlijk niets liever wil dan een prins op een wit paard, die haar meeneemt het avontuurlijke leven in. Führen en verführen heet dat in het Duits. Leiden en verleiden.

Kan jij een vrouw leiden en verleiden, voelt ze bij jou het avontuurzin branden, of betaal jij liever de rekening en vraag je waar zíj zin in heeft? Hoffelijk betaal je de rekening, want jij bent die gentleman, of durf je gewoon ook voor jou te laten betalen met een opzichtig leugentje dat je het geweldig vindt dat vrouwen zo geëmancipeerd zijn dat ze nu voor jou kunnen betalen?

 

Ik maak Katja maar eens extra onrustig als ik vraag wat voor posters ze aan de muur had als klein meisje. Dat brengt haar uit haar rol en even valt het masker van springerige blijheid af en verschijnt het kwetsbare meisje.

 

Na een klein uurtje betaalt Bernard de rekening en begeleidt ons naar een dansfeest voor 30+ ers, langs de kant staan de heren de dames met hun ogen uit te kleden en Katja, spint er garen bij… zwoel en sexy lonkend naar wie haar ziet.. prrrrr.

 

Als mijn vriendin en ik naar een uurtje of 2 aftaaien wil Katja blijven …. en tuurlijk Bernard blijft ook voor haar, maar doet niet meer dan op een afstandje kijken hoe anderen naar Katje kijken. De volgende ochtend hoor ik hij de halve nacht heeft gewacht tot Katja eindelijk naar huis wil en heeft hij netjes haar netjes voor de deur afgezet.. Weer niks gebeurt. Volgens Katja was het niet echt een match en weer gaat een prins aan haar deur voorbij, beiden teleurgesteld dat het niks geworden is.

 

Wat wil jij voor man zijn? De pleaser die als Mr. Nice Guy de rekeningen betaalt en je dienstbaar opstelt, wachtend op de goedkeuring van een vrouw? Of kun je haar teasen en doortastend haar innerlijke verlangen bespeuren? Kun jij door haar grilllen en grollen, haar ziel aanraken en met een plagende opmerking haar verleiden haar masker te laten vallen.

 

Veel mannen slaan deze innerlijke krijger in zichzelf af en willen wel heel graag die “prince charming’ zijn op het witte paard, maar hebben nog nooit het vuur van de rode ridder in zichzelf ontstoken. Volgens Robert Bly – een boegbeeld voor veel mannenwerk – beschrijft de ridder op het witte paard als een betrokken persoon strijdend voor het goed, maar … en ik citeer :”Het gevaar van de witte ridder in onze beschaving is dat hij vaak onverdraagzaam is omdat hij het rode stadium heeft overgeslagen. Als een man het rode stadium niet heeft doorleefd zit hij als witte ridder vast en zal een karakteristiek oorlog verklaren aan een betonnen draak – zoals armoede en drugs ” In essentie zet je je daarmee af tegen de koningen van deze wereld en plaats je jezelf in het kamp van de vrouwen. Je ziet ze meelopen met lang haar – de rebellie tegen de betonnen draak – in marsen voor vrouwenrechten en twitterend tegen al die mannen in de huidige #metoo-heksenjacht, omdat alle mannen daders zijn – behalve jij – om het met de woorden van Henny Vrienten te zeggen: “meisjes waren leuker, ze vochten nooit met mij, ze konden uren kletsen en daar zat ik stiekem bij – was ik maar een vrouw, dan breide ik met jou..“.

Doe de “prince charming” test hieronder en overweeg mee te doen met de weg van de rode ridder – voordat jij jouw koningin gaat vinden.

 

 

PRINCE CHARMING TEST

 1. bespreek je jouw persoonlijke dingen en problemen eerder met vriendinnen dan met vrienden?
 2. vertel vrouwen jou snel persoonlijke en intieme details?
 3. besteed je veel tijd met urenlange gesprekken, terwijl je deze tijd liever met haar tussen de lakens zou doorbrengen?
 4. zou je nooit een vrouw kwetsen of pijn doen?
 5. vraag je vaak af waarom jouw vriendinnen vallen op “foute mannen” in plaats van jou als sekspartner kiezen?
 6. laat je bij afspraken alle beslissingen en initiatieven over aan de vrouw?
 7. bepaalt de vrouw met wie jij bent/mag zijn en hoe de sfeer van jullie ontmoeting is?
 8. laat je je liever door haar verleiden dan dat jij het initiatief neemt
 9. ben je meer aan het knuffelen dan dat je seks hebt?
 10. vindt je het moeilijk recht-op-de-vrouw aan te geven dat je seksueel geïnteresseerd bent?
 11. staat tijdens het vrijen haar lust en verlangens boven jouw verlangens en behoeften?
 12. wijs je heftigheid en woede van andere mannen af?
 13. bij relaties waarin er strijd  is, heb je dan meer begrip voor de positie van de vrouw, dan die van de man?
 14. is je relatie met je moeder inniger en begripvoller dan die met je vader?
 15. voel je je vaak emotioneel afhankelijk in relaties?
 16. trek je je terug als een “concurrent” opduikt en vermijd je het conflict?

Uit “Männlichkeit leben “ Bjørn Leimbach

Mannelijkheid leven

H3 Het bepalen van je eigen positie als man

HOOFDSTUK 3 - BOEKVERTALING "MÄNNLICHKEIT LEBEN" - BJÖRN LEIMBACH

Mannen en vrouwen  gaan steeds meer op elkaar lijken De afgelopen jaren is zichtbaar geworden hoe verschillen tussen mannen en vrouwen zi
Mannelijkheid leven

H2 OVER VERWIJFDE MANNEN EN MANWIJVEN

Hoofdstuk 2 - boekvertaling "Männlichkeit leben" - Björn Leimbach

De man als probleemgeval Sinds het begin van de vrouwenbeweging, zo rond het eind van de jaren 60, hebben maatschappelijke ontwikkelingen een loop