Kind_Opvoeding_Mannelijkheid_Krijger_Oerman_Mannentraining_Training_Kracht_Competitie

SENTIO ERGO SUM – IK VOEL DUS IK BEN

Een pleidooi voor voelen als eerste stap naar bewustzijn

 

Als mannen coach kijk ik naar de beide seksen door een bril, die verschillen tussen mannen en vrouwen probeert te begrijpen en wil rubriceren. En voordat je afhaakt: ik weet dat de variatie van verschillen tussen mannen en vrouwen niet significant anders is dan die tussen mannen onderling of vrouwen onderling. Daar gaat het niet om.

Waar het mij om gaat is de verdieping en spirituele opening van mannen voorbij het hoofd. “Cognito ergo sum” – ik denk dus ik ben… De 400 jaar oude maatstaf der dingen – ons denken en ratio – als superieure maatstaf, die ons onderscheid van lagere soorten – maar ook een gevangenis die ons kan afsnijden van ons hart. Het hart dat door de Bijbel is afgeschilderd als zetel der begeerte, en waardoor dus lange tijd het hart en ons gevoelsleven met argusogen is bekeken. Daar kan geen waarheid uit voortkomen?

Zover doorgeschoten in deze overtuiging dat ze zelfs geloven wat ze denken.

Gevoelens en emoties zijn niet meer dan instinctieve driften die ons afleiden van de suprematie der ratio. En bovendien werd dit voelen toegeschreven als domein van vrouwen, sowieso een onbegrijpelijk diersoort in de ogen van veel mannen. Maar ook aantrekkelijk, want ook al kan ik gevoelens niet verklaren of, zelfs misschien weet ik niet eens hoe dat moet – voelen, ik kan het niet ontkennen dat het er is…

Mijn mannenbrein kan hier nog een heel stuk schrijven over Freud en over waarom mannen opgewonden raken van de extase van een vrouw – omdat we zelf niet weten hoe dat moet – Maar bovenal wil ik een pleidooi doen voor het voelen. Voelen als eerste stap naar bewustzijn en verlichting. Met een kanttekening, maar daar kom ik straks op.

Veel mannen associëren man-zijn met alles wat niet-vrouw-zijn is, en dus is voelen niet mannelijk. Bij de meeste jongetjes is dit manbeeld er al heel vroeg (tussen 5 en 12 jaar) ingeprent *. En waar vrouwen door de emancipatie de vrijheid gekregen hebben hun ratio te vieren, is de maatschappij nog niet zo ver dat jongens geleerd wordt hun gevoelens te vieren. Sterker nog we drukken het liefste alles, omdat we met dat voelen ook een heleboel shit gaan voelen. Depressie, woede, manie, verwarring – met voor elke variant een pil om het op te roepen en te onderdrukken.

Mijn eerste stap in dit pleidooi is daarom : voel alles! Sta alles gevoelens toe dat ze er mogen zijn. De rivier kan niet stromen als je alles verstopt achter dijken en dammen. Zet je sluizen open en voel.

Wordt je getriggerd door je baas, voel het,
Wordt je getriggerd door dat foute appje, voel het
Wordt je getriggerd door die opmerking van je partner, voel het.

Dit is slechts een eerste stap… in de volgende stap BewustZijn 2.0 – het huwelijk tussen voelen en denken…

 

* “De jongenscode” – Prof. Dr. Pollard

Mannelijkheid leven

H3 Het bepalen van je eigen positie als man

HOOFDSTUK 3 - BOEKVERTALING "MÄNNLICHKEIT LEBEN" - BJÖRN LEIMBACH

Mannen en vrouwen  gaan steeds meer op elkaar lijken De afgelopen jaren is zichtbaar geworden hoe verschillen tussen mannen en vrouwen zi
Mannelijkheid leven

H2 OVER VERWIJFDE MANNEN EN MANWIJVEN

Hoofdstuk 2 - boekvertaling "Männlichkeit leben" - Björn Leimbach

De man als probleemgeval Sinds het begin van de vrouwenbeweging, zo rond het eind van de jaren 60, hebben maatschappelijke ontwikkelingen een loop